Menu Close

Στένωση πνευμονικής (Pulmonary Stenosis, PS)

Ανατομία:  Η πνευμονική βαλβίδα βρίσκεται στην ένωση της δεξιάς κοιλίας με την πνευμονική
αρτηρία κι επιτρέπει στο αίμα να διοχετευθεί από τη δεξιά κοιλία προς τους
πνεύμονες, χωρίς να γυρίσει πίσω. Εχει τρία πέταλα ή γλωχίνες, σαν τρίφυλλη
πόρτα. Όταν οι γλωχίνες δεν είναι σωστά φτιαγμένες (δυσπλαστικές) και δεν
λειτουργούν (ανοίγουν και κλείνουν) καλά, δημιουργείται στένωση (όταν δεν ανοίγουν
καλά) ή ανεπάρκεια (όταν δεν κλείνουν καλά). (Εικ. 7)

Pulmonary Stenosis

Εικ. 7. Στένωση πνευμονικής βαλβίδας

Φυσιολογία:  Η στένωση της πνευμονικής (βαλβίδας) υποχρεώνει τη δεξιά κοιλία να εργάζεται πιο έντονα για να προωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες, οπότε υπερτρέφεται (μεγαλώνει και παχαίνει το τοίχωμά της). Εάν η στένωση είναι σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια στη βρεφική ηλικία.

Θεραπεία:  Φυσιολογικά, η πίεση του αίματος στη δεξιά κοιλία είναι 25mmHg.  Οταν η πίεση αυτή είναι υψηλή, περισσότερο από 50-60mmHg, χρειάζεται παρέμβαση, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση είναι η βαλβιδοπλαστική (μπαλονάκι) της πνευμονικής: ένας ειδικός καθετήρας που έχει μπαλονάκι στην άκρη του, προωθείται μέχρι τη θέση της πνευμονικής βαλβίδας, το μπαλονάκι φουσκώνει και η βαλβίδα διατείνεται και ανοίγει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, στην οποία ο χειρουργός θα διαχωρίσει τα πέταλα της βαλβίδας, που είναι κολλημμένα μεταξύ τους και η βαλβίδα θα ανοίξει, ώστε να λειτουργήσει όσο πιο “φυσιολογικά” γίνεται. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να αφαιρεθεί η πνευμονική βαλβίδα.

Δραστηριότητες:  Το παιδί σας μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου ειδικές προφυλάξεις ή περιορισμούς σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και μπορεί να του επιτρέπεται να συμμετέχει στις φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Μετά την θεραπεία, ο Παιδοκαρδιολόγος του παιδιού σας μπορεί να συστήσει μερικές αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα για ένα βραχύ χρονικό διάστημα. Μετά την επιτυχή ανάρρωση, συνήθως δεν χρειάζονται περιορισμοί. Σπάνια χρησιμοποιούνται για μερικούς μήνες μετά την επιδιόρθωση φάρμακα.

Μελλοντικές ανάγκες: Αναλόγως με το αποτέλεσμα (επεμβατικό ή χειρουργικό), ο Παιδοκαρδιολόγος θα παρακολουθεί το παιδί για ενδεχόμενα ασυνήθη προβλήματα. Η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι πολύ ικανοποιητική. Μικρός αριθμός ασθενών που δεν είχαν επιτυχή διάνοιξη, μπορεί να χρειασθούν και δεύτερη βαλβιδοπλαστική ή και, σπάνια, χειρουργείο για την βαλβίδα ή για τον χώρο εκροής της δεξιάς κοιλίας (κάτω από την πνευμονική), που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μικρότερο άνοιγμα από το κανονικό.